Még mindig emlékszem a gödörre a gyomromban, ahogy idegesen ütögettem a kormányt, miközben a Bluegrass Zone rádióóráját hallgattam Houston régóta hallgatói által szponzorált rádióállomásán, a 90.1 KPFT-n. Ugyanazon az állomáson kívül parkoltam, és lebámultam a csendes Montrose utcát, ahol ez található. Maga az állomás mindig is furcsa volt Houston számára. Hasonlóan Montrose-hoz, ez is a kifejezés színpompájaként szolgál a konzervatív iparágak által borított városban. 1970 késő telén a KPFT a The Beatles „Here Comes the Sun” című műsorának egyszerű adásában indította útját, és azóta a houstoni hallgatóknak alternatívát adott a mainstream rádióval szemben, valamint számtalan ügy hangját progresszív hírműsoraival. Az időnként vitatott rádióállomás sok mindent túlélt az évek során, beleértve az adóját kétszer elkövetett terrorista robbantást.
Én azonban nem voltam ott, hogy tollakat whatsapp számadatok borzoljak. Meghívtak, hogy legyek vendég a So, mi a történeted? házigazdája Hank Roubicek, egykori professzorom és egy kedves barátom. Végül összeszedtem annyi bátorságot, hogy kiszálljak az autómból, és a bejárati ajtó felé induljak, hogy megszólaljak. Miután több kínos pillantást vetettem idegenekkel az üvegtáblás ajtón keresztül, becsöngettek, és gyorsan bekísértem a stúdióba, ahol Hank várt. Megrázta a kezemet, és megnyugtatóan mosolygott, miközben leültem. Mielőtt észrevettem volna, egy fejhallgató volt a koponyámra szíjazva, és egy szörnyű mikrofon siklott felém. A Halálhoz hasonlóan baljós és közömbös aurát hordozott. Megköszörültem a torkom, és mély levegőt vettem, miközben a piros „On Air” lámpa felvillant.
Ideje volt elmondani a történetemet, vagy legalábbis egy történetet.
A rádiós debütálásom langyos fogadtatása ellenére, amely egy déli népmese zsörtölődésre méltó újramesélését tartalmazta (beleértve az ékezeteket is), ebből az élményből két fő vonásom volt: a történetmesélés ereje és a napi munkák értéke. Azóta még jobban értékelem a történetmesélést, különösen a marketingben. Akár egy TV-reklámhoz, akár egy 70 MPH-val olvasandó óriásplakáthoz fejlesztettem a tartalmat, egy egyszerű kérdésre gondoltam: „mi a történet?” Az emberek nem csak szavakon, hanem történeteken keresztül kommunikálnak, ezért természetes, hogy a narratívák jelentik a tartalom mozgatórugóját. Tapasztalataim szerint itt van a három legfontosabb módja annak, hogy a történetvezérelt tartalom hatással lehet a közönségére.
Segítenek irányítani a közönséget
Valljuk be, közönségét minden nap hirdetésekkel bombázzák, és néha csak néhány nanomásodperc áll rendelkezésére, hogy felkeltse a figyelmüket, és felhívja a figyelmet termékére vagy szolgáltatására. A történetek rendszerezhetik a legfontosabb pontokat, és természetes és emlékezetes módon irányíthatják a közönséget A-tól Z-ig. Például, ha egyszerűen felsoroltam volna a KPFT által sugárzott különböző típusú rádióműsorokat, ahelyett, hogy rövid betekintést nyújtottam volna a történetükbe, valószínűleg abbahagyta volna az olvasást. A történetek hatékony szervezési eszközt jelentenek, és létfontosságúak, amikor szinte bármit átadnak a közönségnek.
Kapcsolatba lépnek a közönségeddel
Az emberek a történetekre rezonálnak, nem az Ön termékeire vagy szolgáltatásaira. A közönség útmutatása mellett a történetek segítik a közönséget abban is, hogy kapcsolatba lépjen a hirdetéseivel. Akár szeretjük bevallani, akár nem, mindannyian nevettünk vagy könnybe lábadt a szemünk egy-egy reklámon. Nevettünk vagy sírtunk, mert valamilyen módon kapcsolódtunk a hirdetésekhez. Embereknek csinálsz reklámokat, nem esztelen drónoknak. Képesnek kell lenniük arra, hogy elképzeljék magukat az Ön termékeinek vagy szolgáltatásainak használatában, és ennek eléréséhez figyelemmel kell lenni a mindennapi motivációikra. Bevezetőmben megpróbáltam átadni azokat a szorongó érzelmeket, amelyeket az adás előtt éreztem, hogy megpróbáljam a szorongással vagy nyilvános beszéddel kapcsolatos személyes tapasztalataidhoz viszonyítani. Ha a közönség rezonálni tud a történetével, akkor rezonálni tud a céljával is.
Emlékezetesebbek
Csalás nélkül mi volt a The Beatles dal neve, amely 1970-ben elindította a KPFT adását? Ha jól emlékszel, elvégeztem a dolgomat. Ha nem, talán emlékszel, mekkora hülyét csináltam magamból, ami viszont segít majd emlékezni erre a blogra. Akárhogy is, valamilyen benyomást teszek. Röviden: a történetek emlékezetesek. Felsorolhat minden olyan lenyűgöző tényt és statisztikát, amely tetszik, de a nap végén nem fog emlékezni rájuk, ha a közönségnek nincs olyan narratívája, amelyhez kötheti őket.
A Versa Creativenél megértjük , hogy a történetmesélés milyen hatással van a közönségre. Tekintse meg munkáinkat , vagy olvassa el, milyen más módokon tudtunk erős márkákat építeni. Elnézést, amíg az internetet kutatom, hogy megbizonyosodjak arról, hogy nincs bizonyíték a rövid életű rádiós karrieremre.
A történetmesélés előnyei a marketingben
-